Vårt fokus – Polarcirkeln

Sex av de nio planetära gränserna är överskridna; färskvattenanvändning, förändrad markanvändning, biologisk mångfald, flöden av fosfor och kväve, nya kemiska substanser, och klimatförändring (SRC). Vårt livsuppehållande system är i gungning, vilket skapar osäkra förutsättningar för att säkerställa enkla och meningsfulla liv i framtiden. Matsystemet bidrar på olika sätt till övertrasserandet av flera av gränserna, vilket gör att vi har ett stort jobb framför oss att styra om skutan. 

 

Våra fokusområden

Inom koncernen arbetar vi med nyckelfaktorerna njutning, hälsa och ekologisk uthållighet. När vi kombinerar Polarbrödsgruppens vision och syfte tillsammans med vetenskapen om hur och vad vi bör producera och konsumera för social och miljömässig hållbarhet får vi PolarVentures uppdrag. I PolarVentures har vi identifierat fyra huvudfokusområden för att ställa om matsystemet – proteinskiftet, näringsrik mat, cirkularitet, tillgänglighet.

Polarcirkeln är vårt sätt att illustrera vårt uppdrag och angreppssätt på de utmaningarna som matsystemet står inför. När vi verkar inom Polarcirkeln gör vi störst nytta för omställningen till ett regenerativt matsystem, för det är där vi har våra styrkor – nära tallriken.

Fem områden med störst påverkan

Det yttre lagret av Polarcirkeln består av jordens system, vilket utgör villkoren för oss att verka inom. De fem områdena är de delarna av systemet där livsmedelsproduktion och konsumtion har störst påverkan.

Nästa lager utgörs av Polarbrödsguppens nyckelfaktorer för att uppnå sin vision om enkla och meningsfulla liv inom planetens gränser.

Den näst innersta cirkeln är PolarVentures uppdrag, med fyra fokusområden. Och så längst in har vi tallriken, den absolut centrala delen i vårt arbete.

När tallriken är fylld med variation och näringsrik mat kommer både människor, djur och natur må bra. För tänk, det som är bra för vår hälsa är också mat som vår planet klarar av att producera. Hur fantastiskt? Vi hänger alla samman.

Proteinskiftet

Produkter eller tjänster som förflyttar oss från industriellt framställt animaliskt protein till alternativa animalier och växtbaserat.

Näringsrik kost

Produkter och processer som bidrar till förflyttningen ohälsa till hälsa. Om vi ska kunna mätta 10 miljarder människors magar har vi inte råd att producera tomma kalorier. En förutsättning för att övergår till en mer växtbaserad kost är att vi hittar och kan tillgodose oss näringen genom andra livsmedel.

Cirkularitet

En produkt eller tjänst som driver förflyttning från linjärt till cirkulärt. Det kan vara retursystem, nya material till konsumentförpackningar eller skapa en efterfrågan på variation på tallriken som i sin tur skapar förutsättningar för mångfaldsgårdar i primärproduktionen.

Tillgänglighet

Digitala och fysiska miljöer där vi interagerar med mat påverkar våra val. Att skapa bättre förutsättningar för oss att göra bra val som konsumenter är avgörande för att vi ska kunna driva en systemförändring genom tallriken.

Hälsa  – en avgörande faktor för att lyckas

Samtidigt som vi har utmaningar i miljön, mår vi människor inte heller särskilt bra av den maten vi äter. Vår livsmedelskonsumtion är en av de största orsakerna till sjukdomsbördan i Sverige och förlorade friska levnadsår. Om vi ska nå vår vision om enkla och meningsfulla liv inom planetens gränser är hälsa en avgörande faktor för att lyckas. Vi måste äta bättre, mer näringsrik mat och mindre av det som gör oss sjuka.

Därför är två av tre nyckelfaktorer inom koncernen just njutning och hälsa. Maten vi äter måste göra gott för våra kroppar och samtidigt smaka gott. I gränssnittet mellan en frisk kropp och matglädje ligger det vackra i att vara människa.