Stardust Foods
Restströmmar och förädlingsteknologier i matsystemet
En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Det mesta svinnet uppstår i hushållen, men även inom matindustrin finns mat som blir över vid tillverkning, vilket kallas restströmmar. Inom industrin finns ambitioner att ta tillvara dessa restströmmar. I Sverige är det vanligt att använda dem för att göra djurfoder eller biobränsle.
Fakta
Kategori: | Projekt |
Projektstart: | 2024 |
Ägarandel: | 1/3 |
Mer information:
Hemsida: stardust-foods.com |
Restströmmar och förädlingsteknologier i matsystemet
Med detta projekt undersöker vi affärsmöjligheterna i att förädla restströmmar från matsystemet i syfte att behålla det i klass för människomat.
Under våren kommer projektet att kartlägga svenska restströmmar och inventera teknologier globalt för att ta vara på dessa. Livsmedelsproduktion står för 20–30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och har även en stor påverkan på exempelvis vattenanvändning och biologisk mångfald.
– Att inte ny mat görs har ofta att göra med att det inte är lönsamt. Eftersom restströmmarna idag inte säljs vidare så har vi dålig koll på vad som finns i Sverige, säger Philip Nobel som leder projektet.
Projektet genomförs i samarbete mellan PolarVentures, Novax och Re:food.